Vremenska prognoza za septembar 2012

| August 6, 2011 | 0 Comments

Septembar ili Rujan ili  deveti je mjesec u godini. Njegovo latinsko ime september dolazi od riječi septem (sedam), a u doba Rimljana označavao je sedmi mjesec u godini.

Vremenska prognoza za septembar/rujan 2012.

Stranica koja pruža informacije o vremenskim uvjetima u razdoblju i do 10 dana unaprijed pa i za mesec septembar  je: www.weather.com, gdje ćete upisati grad koji Vas zanima, npr. Beograd (moguće je odabrati samo veće gradove) i nakon toga imate mogućnost pregleda prognoze sat po sat, trenutnog stanja, prognoze sa sutra ili za 10 dana unaprijed, itd. Cool

Statističke analize ukazuju da će mjesec Septembar/rujan u pogledu srednje temperature biti iznad višegodišnjeg prosjeka. Ukupna količina padavina bit će iznad višegodišnjeg prosjeka, koji za rujan iznosi 70 litara po kvadratnom metru. Vrijeme će biti dosta promjenljivo, sa intenzivnijim padavinama u trećoj dekadi mjeseca.

Mjesec septembar  prvi je od tri jesenska mjeseca (rujan, listopad, studeni), a klimatološka jesen počinje upravo s prvim danom mjeseca rujna. Službeni početak jeseni ove se godine očekuje 23. rujna u 5 sata i 9 minuta.

Iako se od svog prethodnika, mjeseca kolovoza, rujan itekako razlikuje, kao prvi od jesenskih mjeseci, ima obilježja i ljeta i jeseni.

Najuočljivije razlike su u temperaturi, koja je za čak 4 stupnja niža nego u kolovozu, u kopnenim predjelima ona iznosi oko 16°C, na sjevernom Jadranu oko 19°C, dok se najtoplije vrijeme zadržava u Dalmaciji, gdje je srednja dnevna temperatura oko 21°C. Sukladno temperaturi zraka, kreće se i temperatura mora, koja je na sjevernom dijelu Jadrana oko 20, a na južnom 22°C.

U rujnu su dani sve kraći, pa je i sunčeve svjetlosti sve manje, što direktno utječe na smanjenje dnevnih temperatura.

Prvi dio rujna je poznat i pod nazivom “bablje ljeto”, a odlike su mu sunčano i toplo te prije svega suho vrijeme.

Temperature su u rujnu 2009. godine bile u većem dijelu zemlje značajno više od višegodišnjeg prosjeka od prosjeka, s odstupanjima od 1,3 do čak 2,7°C u sjeverozapadnim kopnenim područjima.

Vremenska prognoza za septembar 2012 više informacija na:

Vremenske prognoze za gradove u regiji, na kojima su prikazane temperature, smjer vjetra, padavine, pritisak za naredne dane…

Možda vas zanima kakva će biti vremenska za:

Prognoza za novembar 2012

Prognoza za cijelu EvropuTags: , , ,

Category: Vremenska

Leave a Reply